Do wykonania tej tarty potrzebowałam zaledwie 1 dużej łodygi, także mam jeszcze zapas na inne pyszności :)
Jest orzeźwiająca w smaku i bardzo fajnie się ją porcjuje.
Można ją śmiało transportować pokrojoną już w kawałkach - nie rozpada się.
Zachwyci niejednego wielbiciela kwaskowatych smaków.
Możecie w niej zanurzyć także inne sezonowe owoce - np. agrest, porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny, brzoskwinie, truskawki czy borówkę amerykańską.
Budyniowa tarta z rabarbarem
(składniki na formę 35x11)
- 1 duża łodyga rabarbaru
- cukier do zasypania (ok. 3-4 łyżki)
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
U mnie są to paski o szerokości formy, jednak można pokroić go w kostkę.
Zasypać cukrem, aby puścił sok. Odstawić.
Masa śmietanowo-budyniowa
- 200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 70 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (o wadze 37 g lub 40 g)
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na gładką masę. Odstawić.
Ciasto kruche
- 130 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Po tym czasie wyłożyć je do formy na tartę, nakłuć widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolkę).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem.
Mam jednak formę nieprzywierającą.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Pieczenie I
Temperatura: 190ºC
Czas: 10 min.
Uwaga!
Po 10 min. zdjąć obciążenie i piec tartę kolejne 10 min.
Następnie wyjąć tartę, wylać na nią śmietanowo-budyniową masę oraz ułożyć odsączony z soku rabarbar.
Ponownie piec.
Dla mnie koniecznie z rabarbarem :) Boska!
OdpowiedzUsuń