Dzisiaj, z jego udziałem, przygotowałam coś dla mojej Mamy.
Wiem, że lubi tarty i ciasta kruche. Wiem, że lubi też biszkopty.
Połączyłam te dwa rodzaje wypieków i wyszła tarta idealna!
Kruche ciasto z soczystym smażonym rabarbarem otulonym morelowym biszkoptem.
Zwieńczeniem są chrupiące słupki migdałów, które dodają wypiekowi eleganckiego charakteru.
Koniecznie wypróbujcie!
Kruche ciasto z rabarbarem pod morelowym biszkoptem
(składniki na formę o średnicy ok. 25 cm)
- 1 kg rabarbaru
- 100 g cukru
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Zasypać cukrem, aby puścił sok. Odstawić.
- 140 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka (białka wbijamy do innej misy i odstawiamy)
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Po tym czasie wyłożyć je do formy na tartę, nakłuć widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolkę).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem.
Mam jednak formę nieprzywierającą.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.
Pieczenie I
Temperatura: 190ºC
Czas: 10 min.
Po 10 min. zdejmujemy obciążenie z ciasta.
Pieczemy kolejne 10 min.
W trakcie pieczenia spodu smażymy rabarbar.
Nie róbcie tego zbyt długo, nie powinien się całkowicie rozpaść.
Odstawiamy do przestudzenia.
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, odstawiamy.
Biszkopt morelowy + dodatki
- 2 białka
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 1 kisiel morelowy
- 40 g słupków migdałów
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
W kilku turach dodajemy cukier puder, cały czas miksując.
Na końcu wsypujemy kisiel i delikatnie łączymy składniki.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy odsączony, zasmażony rabarbar.
Na niego wykładamy masę biszkoptową, którą posypujemy słupkami migdałów.
Pieczenie II
Temperatura: 190ºC
Czas: 30-35 min. (na złoty kolor)
Wygląda cudownie, uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńTo chyba najpiękniejsze ciasto z rabarbarem jakie widziałam. Choć nie wiem, czy uda mi się takie zrobić, na pewno spróbuję. Uwielbiam rabarbar ;)
OdpowiedzUsuń