Możecie w nim zatopić wszystkie sezonowe owoce.
W dzisiejszym przepisie wykorzystałam krwistoczerwone, słodziutkie czereśnie.
Zapraszam!
Ciasto ucierane z owocami sezonowymi
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm)
** szklanka = o pojemności 250 ml **
- 4 jajka
- 12 łyżek cukru pudru
- 12 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
- 250 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej (można pominąć)
Jajka wraz z cukrem ubić na gładką i puszystą masę.
Nadal miksując wlać wąskim strumieniem masło.
Wlać sok z cytryny i wodę różaną.
Na końcu wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.
Dodatkowo:
- ok. 15-20
- cukier puder do posypania
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno).
Na wierzch układać owoce.
Pieczenie:
Temperatura i czas: 190ºC przez ok. 40 min., a następne 15 min. w 170ºC
Temperatura i czas: 190ºC przez ok. 40 min., a następne 15 min. w 170ºC
(piec na złoty kolor)
Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Patyczek powinien być suchy.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię takie ciasta, z owocami idealne.
OdpowiedzUsuń