Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego, a w nim zatopione irysy i chrupiący w zębach mak.
To jeden z najlepszych serników jaki zrobiłam.
Nawet mój Połówek mnie pochwalił i prosił o dokładki ;)
Można go zrobić na kruchym spodzie albo takim z herbatników, jednak dla mnie serniki bez spodów są najsmaczniejsze.
Sernik jest nadal pyszny na drugi, a nawet trzeci dzień.
Sernik z irysami i makiem
(składniki na formę 24x24)
- 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie
- 250 g serka ricotta
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g; budyń bez cukru)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki maku
- ok. 15 sztuk irysów
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Pozostałe składniki zmiksować do połączenia się składników.
Dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
Masę serową wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Zrobiłam, bardzo smaczny:) Wrzucę kiedyś i u siebie;)
OdpowiedzUsuń