Zrobiony z nich sok ma cenne właściwości lecznicze.
Pomaga przy przeziębieniach, bólach migrenowych czy reumatycznych, a także obniża poziom złego cholesterolu.
Kilka łyżek wlanych do szklanki z ciepłą wodą lub herbaty na pewno posłuży nam na podniesienie odporności w sezonie jesienno-zimowym.
Warto więc wrócić w miejsce, gdzie zbieraliśmy kwiaty na kordiał i narwać teraz dojrzewających owoców.
Szczerze zachęcam do zrobienia tego drogocennego soku :)
Sok i syrop z owoców czarnego bzu
Sposób I (sok)
- 500 g owoców czarnego bzu (samych kulek)
- 200 ml wody
- 50 ml miodu
Owoce płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zaczynamy ogrzewać.
Często mieszamy, do zagotowania, aż puszczą dużo soku.
Następnie rozcieramy je na miazgę i przepuszczamy przez gazę.
Studzimy, filtrujemy i dodajemy miód.
Zagotowujemy i gorący wlewamy do butelek.
Sok nie wymaga pasteryzacji.
Sposób II (syrop)
- 500 g owoców czarnego bzu (samych kulek)
- 400 g cukru
Owoce płuczemy, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok.
Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Miażdżymy i przepuszczamy przez gazę.
Ponownie filtrujemy, np. przez sitko.
Zagotowujemy i gorący wlewamy do butelek.
Sok nie wymaga pasteryzacji.
Sok z czarnego bzu nie dość, że jest bardzo smaczny to jeszcze ponadto ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Uwielbiam go szczególnie zimą. Jeśli nie mam zapasu to wtedy sięgam po syropy https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy które doskonale odwzorowują naturalny smak owoców.
OdpowiedzUsuń