A serwowałam już marchewkowe, ze szpinakiem, z dynią czy z burakami.
Dzisiaj przygotowałam wilgotny, mocno orzechowy i intensywnie pachnący cynamonem placek z dodatkiem... cukinii.
Wyszło naprawdę przepyszne i sycące.
Jednak nie można o nim powiedzieć "zapychacz" - jest delikatne i puszyste.
Zamiast cynamonu świetnie sprawdzi się też przyprawa do piernika.
Polecam!
Ciasto cynamonowe z cukinią
(składniki na tortownicę o średnicy 18 cm)
- 135 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 160 g cukru
- 115 g startej na dużych okach cukinii*
- 100 g zmielonych orzechów włoskich**
- 100 ml oleju (dałam z pestek winogron)
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
* cukinia powinna być wydrążona, nie odsączona, nie trzeba jej obierać jeśli jest młoda i ma cienką skórkę
** mogą być też migdały czy orzechy laskowe
Żółtka, cukier, cukinię, orzechy, olej i miód zmiksować.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.
Dokładnie zmiksować.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Dodać do masy mączno-orzechowej. Delikatnie wymieszać.
Ciasto jest dosyć rzadkie - tak ma być.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki nie).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki nie).
Pieczenie
Prezentuje się bajecznie, lubię takie ciasta i pewnie pachnie cudownie !
OdpowiedzUsuńIntrygujące, jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuń