To doskonały czas na nastawianie wypieków drożdżowych.
Mamy czas na wyrabianie i spokojne wyrastanie ciasta.
Dzisiaj zrobiłam strudel z Nutellą i orzeszkami ziemnymi.
Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie ;)
Drożdżowy chlebek z Nutellą
(składniki na blachę 36x11)
Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie ;)
Drożdżowy chlebek z Nutellą
(składniki na blachę 36x11)
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 130 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g roztopionego masła
- 1/2 szkl. Nutelli
- 50 g posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych
- kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta tuż przed pieczeniem
W misce: z miodu, drożdży, mleka i 30 g mąki zrobić rozczyn.
Poczekać ok. 15-25 min. aż rozczyn zacznie pracować.
Dodać pozostałe składniki (poza masłem) i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Pod koniec wyrabiania dodać masło.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto do podwojenia objętości.
U mnie ok. 1,5h.
Na podsypany mąką blat wyłożyć ciasto i rozwałkować.
Rozsmarować Nutellę i posypać orzeszkami.
Zwinąć w rulon i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem.
Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40-45 min.
Tuż po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na kratce.
Specjalnie dla Was Sklep Dajar przygotował zniżkę 10% na produkty #Ambition.
Wystarczy, że przy zamówieniu podacie hasło: ZDROWE-GOTOWANIE
bajeczny :) Idealny na te pochmurne dni :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka :) To taki czas kiedy grzejniki ciepłe i ciasto lepiej rośnie :)
OdpowiedzUsuń