Jesień hula na całego - złoto-rude liście pod stopami, wiatr muska nasze policzki.
Wieczory są już naprawdę bardzo długie.
Przyda się więc coś na ich osłodę.
Dzisiaj proponuję Wam przepis na wilgotne, lekkie ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami.
Taki jesienny keks, który zdecydowanie podniesie nam poziom endorfin ;)
(składniki na formę 15x11)
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 85 g gorzkiego kakao
- 150 g cukru
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 100 ml oleju (dałam olej z pestek winogron)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży, dojrzały (wręcz czarny) banan
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 50 ml kawy/mleka/wody
- szczypta soli
- 50 g różnych orzechów: nerkowca, włoskich, laskowych, ziemnych
- 25 g posiekanej gorzkiej czekolady
Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać. Odstawić.
Banana rozgnieść i połączyć z olejem i kawą. Odstawić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać do powstania gęstej, błyszczącej masy.
Ciągle miksując dodawać po 1 żółtku.
Wlać bananową masę, posiekaną czekoladę i szybko zmiksować.
Dodać składniki suche i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i posypać orzechami.
Po upieczeniu studzić w blaszce, w uchylonym piekarniku.
Pieczenie:
pyszna porcja energii :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Serdecznie pozdrawiam! :)
Usuń