Aromatyczny i sycący.
Można, a właściwie trzeba, przygotować go wcześniej.
Po kilku dniach znacznie kruszeje i nabiera pysznego smaku.
Polecam!
(składniki na dużą blachę 36x25)
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 180 g cukru pudru
- 180 g zimnego masła
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka sody
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zarobić ciasto.
Będzie miało strukturę ciasta kruchego.
Wstawić do schłodzenia na ok. 1h.
Będzie miało strukturę ciasta kruchego.
Wstawić do schłodzenia na ok. 1h.
Podzielić na 3 równe części (ciasto będzie się kleić, należy podsypywać mąką).
Upiec 3 osobne placki.
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 15-17 min./placek
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 15-17 min./placek
Masa + dodatki
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- polewa: 100 g czekolady deserowej + 40 g masła + 1 łyżka miodu = roztopić w kąpieli wodnej
Kaszę ugotować na mleku.
Całą kostkę masła ucierać dodając stopniowo po łyżce ugotowanej kaszy i cukru pudru.
Podzielić krem na 2 części.
Przełożyć placki.
Polać polewą.
Pozostawić na 2-3 dni do skruszenia.
Jakiej śmietany używasz? :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej z Piątnicy, 18%.
UsuńI jeszcze jedno, a w sumie dwa pytania :) czy jeśli stoisz ciasto w czwartek to będzie w sam raz na sobotę? I czy po upieczeniu trzymać w lodówce czy niekoniecznie? Pozdrawiam! Super przepis.
OdpowiedzUsuń1. Im dłużej postoi, tym lepiej; 2. niekoniecznie w lodówce, ale w chłodnym miejscu lub wyjąć przed podaniem na min. 2h
UsuńWłaśnie robię, blaty wyszły cudne czekam na kasze i efekt finalny :) testowanie w sobote :) Dziekuje za przepis latwy i prosty :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Życzę smacznego! :)
Usuń