Szybkie w wykonaniu i mogą przybrać przeróżne kształty - od świątecznych choinek, gwiazdek po śnieżynki i bałwanki.
Idealnie nadają się do stemplowania - wzór ładnie się odbija.
Można zapakować je w celofan i podarować w prezencie jako domowy smakołyk.
Zachęcam!
Ciastka cynamonowe
(składniki na ok. 25-30 sztuk)
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 80 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Po tym czasie wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Blaszkę z ciastkami warto przed pieczeniem wstawić do schłodzenia (do lodówki, na balkon, jeśli jest zimno). Takie schłodzoną blaszkę z ciastkami wsadzać do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie
świetne! cynamonowe już za sam zapach mają plusa :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, o tak!
OdpowiedzUsuń