Święta Bożego Narodzenia już czają się za rogiem, więc myślę, że to odpowiednia pora na ten wypiek:)
Red velvet cake stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju tortów.
Jest na bazie oleju - ma dosyć wilgotną strukturę i długo zachowuje świeżość.
Właściwie nie trzeba go nasączać, ale można :)
Do swojej wersji użyłam kremu na bazie twarożku.
Lekko kwaskowaty smak doskonale współgra z konfiturą z dzikiej róży.
Polecam, ten deser na pewno zrobi wizualne i smakowe wrażenie na gościach!
(składniki na tortownicę o średnicy 20cm)
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 220 ml maślanki
- 200 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 5 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka barwnika w proszku
- 70 ml wrzątku
Wszystkie składniki, poza wodą, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Na końcu wlewamy wodę i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 1h i 10 min. (do suchego patyczka)
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 1h i 10 min. (do suchego patyczka)
Ciasto po upieczeniu chwilkę studzimy w formie.
Następnie wyjmujemy, dostudzamy na kratce i przekrawamy na blaty.
(jeśli urośnie nam garb, ścinamy go)
Krem twarożkowy + ganache + dodatki
- 250 g serka Mój Ulubiony
- 250 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie)
- ganache: 100g gorzkiej czekolady + 50 ml mleka + 40 g masła (rozpuścić w kąpieli wodnej)
- ok. 1/2 szklanki konfitury z dzikiej róży
- dekoracja: słonecznik w czekoladzie
Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone.
Wszystkie na raz umieszczamy w misie i miksujemy na gładki, puszysty krem.
Jeden blat ciasta smarujemy konfiturą i wykładamy na nią krem.
Przykrywamy drugim krążkiem ciasta.
Polewamy ganache i dekorujemy wg uznania.
Schładzamy min. 2h przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz