W związku z szalejącym za oknem deszczem i wiatrem postanowiłam przygotować coś na wzmocnienie.
Będą to shoty - w dwóch wersjach. Filtrowanej i niefiltrowanej.
W smaku są bardzo ostre - można je rozcieńczać z wodą.
Jak tylko będziecie czuli, że "coś Was bierze" to polecam strzelić sobie kielicha z takim imbirowym wsadem! ;)
- 150 g imbiru
- 2 l wody
- 2 łyżeczki kurkumy
- 8-10 łyżeczek miodu
- 1 czubata łyżeczka witaminy C w proszku
Do garnka wlać wodę i wrzucić do niej umyty, pokrojony (wraz ze skórką) imbir.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 15min. na wolnym ogniu pod przykryciem.
Wyłączyć palnik, wsypać kurkumę i pozostawić do zaparzenia na 12h.
Po tym czasie dodać miód i wit. C i dobrze wymieszać.
1/2 płynu przecedzić przez sitko i wlać do butelki - to wersja nieprzezroczysta.
Drugą połówkę płynu przefiltrować przez papierowy filtr do kawy - to wersja przezroczysta.
Shoty przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz