Tort miodowy został w całości wykonany przez mojego 4-letniego synka :)
No dobra, pomogłam mu przekroić blaty ciasta ;)
No dobra, pomogłam mu przekroić blaty ciasta ;)
Wszystkie składniki łączył zupełnie sam!
Rozbijał jajka, miksował, przesiewał mąkę, mieszał, wkładał do piekarnika!
Smak jest wyborny - myślę, że świetnie sprawdzi się nie tylko do jesiennych herbat, ale również jako pyszny deser w wigilijny wieczór :)
Tort miodowy z kremem śmietankowym i karmelem
(składniki na foremkę o średnicy 19cm)
(składniki na foremkę o średnicy 19cm)
Ciasto miodowe ucierane
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 220 g mąki pszennej T450
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie: garść posiekanych prażonych orzechów laskowych
W rondelku rozpuścić masło i miód.
Odstawić do przestudzenia.
W misce lekko ubić mikserem jajka z cukrem (nie musi być na gęstą pianę, wystarczy 2-3 min.).
Do ubitych jajek dodać masło z miodem - zmiksować do połączenia się składników.
Na końcu wsypać przesianą mąkę z sodą (i ewentualnie orzechy) i delikatnie wymieszać szpatułką (mogą zostać grudki mąki).
Ciasto podzielić na pół i wylać do dwóch foremek.
Pieczenie
Temp.: 170ºC
Czas: 20 min. (do suchego patyczka)
Po upieczeniu wystudzić blaty na kratce i każdy przekroić na 2 węższe blaty.
Krem śmietankowy + dodatki
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g masy kajmakowej
- na wierzch: garść posiekanych prażonych orzechów laskowych
Śmietankę, serek i cukier umieścić w misie i ubić na gęsty krem.
Blaty ciasta miodowego posmarować kajmakiem (w tym momencie można kajmak można posypać szczyptą soli - polecam jeśli lubicie słony karmel), na to wykładać krem śmietankowy.
Wierzch ciasta udekorować orzechami.
Przed podaniem chłodzić min. 6h w lodówce (a najlepiej całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz