Gdy źle obliczę zapotrzebowanie na pieczywo w weekend ratuję się przepisem na te bułki.
Ciasto wyrasta sobie przez noc w lodówce.
Rano formujemy kuleczki, nacinamy je i pieczemy.
Na śniadanie jemy chrupiące i świeże bułeczki.
Poniżej znajdziecie 2 wersje - dla spóźnionych bardzo i spóźnionych mniej (na zaczynie).
Łapcie przepis!
(składniki na 16 małych bułeczek)
wersja 1
- 625 g mąki pszennej T650 lub orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki soli
- 5 g świeżych drożdży
- 420 ml zimnej wody*
- 50 g błyskawicznych płatków jaglanych/owsianych/gryczanych/orkiszowych
* woda musi być zimna, aby nie rozbudzać drożdży do pracy
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrabiać ok. 8 min.
Ciasto przełożyć do szklanej misy i przykryć foliówką.
Wstawić do lodówki (u mnie 10h).
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, zrobić wałek, pokroić go na 16 części i uformować kuleczki.
Kuleczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pozostawić do podrośnięcia (ok. 25 min. - w zależności od temp. w pomieszczeniu).
Wyrośnięte bułeczki naciąć skalpelem/żyletką.
Piec w nagrzanym piekarniku.
Pieczenie
Temp. 220ºC
Czas: 30 min.
Upieczone bułeczki studzić na kratce.
-------------
wersja 2 - na zaczynie (i taką wersję polecam baaardzo!)
Zaczyn - nastaw min. 5-10h przed wyrabianiem ciasta
- 150 g mąki pszennej T650 lub orkiszowej jasnej
- 5 g świeżych drożdży
- 130 ml letniej wody
Wszystkie składniki umieść w szklanej misce i wymieszaj łyżką.
Przykryj folią i pozostaw na kuchennym blacie, aby zaczyn dobrze przefermentował.
Ciasto właściwe
- cały zaczyn
- 475 g mąki pszennej T650 lub orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki soli
- 290 ml zimnej wody
- 50 g błyskawicznych płatków jaglanych/owsianych/gryczanych/orkiszowych
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrabiać ok. 8 min.
Ciasto przełożyć do szklanej misy i przykryć foliówką.
Wstawić do lodówki (u mnie 10h).
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, zrobić wałek, pokroić go na 16 części i uformować kuleczki.
Kuleczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pozostawić do podrośnięcia (ok. 25 min. - w zależności od temp. w pomieszczeniu).
Wyrośnięte bułeczki naciąć skalpelem/żyletką.
Piec w nagrzanym piekarniku.
Pieczenie
Temp. 220ºC
Czas: 30 min.
Upieczone bułeczki studzić na kratce.
hej czy mozna uzyc zakwas na chleb do zaczynu?
OdpowiedzUsuń