16.08.2020

Bułki nocne

Gdy źle obliczę zapotrzebowanie na pieczywo w weekend ratuję się przepisem na te bułki.

Ciasto wyrasta sobie przez noc w lodówce.

Rano formujemy kuleczki, nacinamy je i pieczemy.

Na śniadanie jemy chrupiące i świeże bułeczki.

Poniżej znajdziecie 2 wersje - dla spóźnionych bardzo i spóźnionych mniej (na zaczynie).

Łapcie przepis!

bułki nocneBułeczki nocne - 2 wersje

(składniki na 16 małych bułeczek)

wersja 1

  • 625 g mąki pszennej T650 lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g świeżych drożdży
  • 420 ml zimnej wody*
  • 50 g błyskawicznych płatków jaglanych/owsianych/gryczanych/orkiszowych
* woda musi być zimna, aby nie rozbudzać drożdży do pracy

Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrabiać ok. 8 min.
Ciasto przełożyć do szklanej misy i przykryć foliówką.
Wstawić do lodówki (u mnie 10h).
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, zrobić wałek, pokroić go na 16 części i uformować kuleczki.
Kuleczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pozostawić do podrośnięcia (ok. 25 min. - w zależności od temp. w pomieszczeniu).
Wyrośnięte bułeczki naciąć skalpelem/żyletką.
Piec w nagrzanym piekarniku.

Pieczenie
Temp. 220ºC
Czas: 30 min.

Upieczone bułeczki studzić na kratce.

-------------
wersja 2 - na zaczynie (i taką wersję polecam baaardzo!)

Zaczyn - nastaw min. 5-10h przed wyrabianiem ciasta

  • 150 g mąki pszennej T650 lub orkiszowej jasnej
  • 5 g świeżych drożdży
  • 130 ml letniej wody
Wszystkie składniki umieść w szklanej misce i wymieszaj łyżką.
Przykryj folią i pozostaw na kuchennym blacie, aby zaczyn dobrze przefermentował.

Ciasto właściwe
  • cały zaczyn
  • 475 g mąki pszennej T650 lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki soli
  • 290 ml zimnej wody
  • 50 g błyskawicznych płatków jaglanych/owsianych/gryczanych/orkiszowych


Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrabiać ok. 8 min.
Ciasto przełożyć do szklanej misy i przykryć foliówką.
Wstawić do lodówki (u mnie 10h).
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, zrobić wałek, pokroić go na 16 części i uformować kuleczki.
Kuleczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pozostawić do podrośnięcia (ok. 25 min. - w zależności od temp. w pomieszczeniu).
Wyrośnięte bułeczki naciąć skalpelem/żyletką.
Piec w nagrzanym piekarniku.

Pieczenie
Temp. 220ºC
Czas: 30 min.

Upieczone bułeczki studzić na kratce.

bułki nocne

1 komentarz:

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger