Chętnie usiadłoby się na wygodnej kanapie z ciepłym kakao i kawałkiem ciasta.
Tylko jakiego?
Z jesienią, która właśnie nadeszła, na pewno kojarzy nam się cynamon.
Dlatego też dzisiejsza propozycja to drożdżowy chlebek odrywany, właśnie z cynamonem.
Delikatny i pachnący masłem.
Tego nam trzeba! :)
Chlebek cynamonowy
Składniki na 2 chlebki:
- 500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- 70 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 2-3 łyżki roztopionego, przestudzonego masła
Dodatkowo:
- 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć i wrzucić do miski. Zalać mlekiem, dosypać cukier i mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na ok. 20 min., aż wytworzy się piana (drożdże zaczną pracować). Następnie dodać mąkę, jajka, sól i wyrobić ciasto (ręcznie, maszynowo, bądź mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wymaga to cierpliwości, ponieważ należy wyrabiać ciasto ok. 15 min. (wyrabiałam mikserem). Pod koniec wyrabiania dodać olej. Porcjami, nie całość na raz.
Ciasto jest gotowe, gdy będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się kleić.
Wrzucamy je do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5h. Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat, wałkujemy tworząc prostokąt. Ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Dzielimy na równe kwadraty (o szerokości formy keksówki) i wkładamy jeden koło drugiego do blachy.
Gotowe chlebki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: 35 min.
Temperatura: 180ºC
Czas: 35 min.
(po 15min. przykrywamy chlebki folią aluminiową, żeby się nie spaliły z góry)
przepis autorski
u mnie kuchnia jesienią też pachnie głównie cynamonem...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie drożdżowe odrywańce. Sama radość z jedzenia :)
OdpowiedzUsuń