Znalazłam w mniej m.in. 3 kg dorodnych brzoskwiń.
Część wylądowała w cieście (przepis już wkrótce), część była zjedzona na surowo, a pozostałe 1,5 kg trafiło do słoików.
Jak już pewnie zdążyliście zaobserwować rum dodawałabym wszędzie.
Do dżemu także pasuje ;)
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i rumem
- 1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1,5 szkl. cukru
- 1 laska wanilii
- 7 łyżek rumu (można pominąć)
Brzoskwinie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka z grubym dnem.
Zasypujemy cukrem i zalewamy rumem.
Włączamy palnik i gotujemy ok. 45 min., co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie wydrążamy nasionka z laski wanilii i dorzucamy do dżemu.
Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 45-50 min.
Teraz mieszać trzeba już częściej, bo duża część wody odparuje.
Trzeba uważać, żeby nie przypalić brzoskwiń.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy na mokro ok. 15-20 min.
źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/
fajny dżem, lubię takie, zwłaszcza jak ktoś inny usmaży za mnie :) nadają się do owsianki
OdpowiedzUsuń