Jest u nas zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc.
Przepchany bakaliami, które nie opadają na dno (!!), wręcz luksusowy.
Dundee Cake to szkockie ciasto świąteczne zawierające głównie rodzynki i migdały.
Ja swój wzbogaciłam jeszcze dodatkiem orzechów laskowych, kandyzowanych wiśni i skórek cytrusów oraz dropsów czekoladowych.
W cieście jest zatopione około 750 gramów bakalii i orzechów!
Tradycyjnie piecze się go w okrągłej formie, jednak robiąc go w keksówce, jest bardziej podzielny.
Można go piec już 7-10 przed świętami.
Zawinięty w folię spożywczą i trzymany w chłodzie świetnie się przechowuje i z każdym dniem nabiera smaku.
Zachęcam gorąco do wykonania tego wypieku!
Dundee Cake
(składniki na keksówkę 30x11 lub max. 35x11)
- 275 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g zmielonych migdałów
- 225 g miękkiego masła
- 225 g cukru pudru
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 320 g rodzynek*
- 100 g kandyzowanych wiśni, przekrojonych na pół*
- 100 g kandyzowanych owoców (tzw. mix keksowy)*
- 50 g orzechów laskowych, przekrojonych na pół*
- 50 g śrutu czekoladowego*
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy*
- ok. 100 g obranych ze skórki migdałów** (może być mniej)
* Generalnie musicie mieć 650 g (+ dodatkowe migdały na wierzch) ulubionych bakalii z przewagą rodzynek
** Aby obrać migdały wystarczy je zalać wrzątkiem i odczekać aż napęcznieją.
Skórka sama odejdzie po naciśnięciu :)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski przesiać mąkę i proszek, dodać mielone migdały i sól. Wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wrzucić rodzynki, skórkę otartą z cytryny, wiśnie, mix owoców kandyzowanych, orzechy laskowe, dropsy czekoladowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Wymieszać, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę (ucierać ok. 10 min.).
Dodawać po 1 jajku, tylko do połączenia się składników.
Podczas dodawania każdego z jajek należy dodać 1 łyżkę mieszanki mączno-migdałowej.
Gdy dodamy wszystkie jajka, możemy mieć wrażenie, że masa się zwarzyła.
Nie bójcie się, nie ma to wpływu na wypiek.
Następnie wsypać resztę mąki i zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Dodać bakalie i wymieszać szpatułką (mikserem nie będzie się dało).
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto, wyrównać.
Ułożyć na wierzchu obrane migdały - nie wciskając ich w ciasto.
Pieczenie:
cudowny! czy mogę dodać zmielone orzechy laskowe? wspaniałe masz przepisy i b.dokładnie opisany sposób wykonania pozdrawiam!rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuję Rysiu! :) Bardzo mi miło. Pewnie, możesz dodać zmielone orzechy laskowe czy włoskie! Pozdrawiam i życzę spokojnych i pełnych miłości świąt! :)
Usuńuwielbiam keksa :)
OdpowiedzUsuńTata jest bardzo dumny, że ma tak zdolną córkę :*
OdpowiedzUsuńwitam! upiekłam keks wyszedł pyszny, cudowny w smaku i oczywiście najeżony bakaliami, wprost cudowny! zaraz będę robiła żytnie pierniczki, ciasto leżakowało całą noc w lodówce, tak się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę pozdrawiam i życzę spokojnych i wesołych świat!:) rysiaa
OdpowiedzUsuńRysiu, fajnie że dałaś znać, że wypiek udany. Bardzo się cieszę! Powodzenia z pierniczkami żytnimi - też nie mam wątpliwości, że Ci wyjdą :) Pozdrawiam!
UsuńCzy można zrobić to ciasto jako muffinki?
OdpowiedzUsuńŚmiało!
Usuń