6.03.2016

Seromakowiec z brzoskwiniami

Świetny wypiek zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie.
Połączenie sernika i makowca - to wypiek dla tych, którzy nie mają czasu upiec dwóch osobnych ciast.
Na spodzie z ulubionych ciasteczek - w przypadku pierwszych świąt na markizach orzechowych, a w przypadku drugich na ciastkach typu Speculoos.
Mój seromakowiec urozmaiciłam dodatkiem brzoskwiń z puszki.
Seromakowiec z brzoskwiniami
(składniki na blachę 24x29)

Spód
  • 200 g markiz orzechowych (z nadzieniem)
  • 50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć i wrzucić do blendera.
Wlać masło. Zblendować na mokry piasek.
Wysypać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać i wcisnąć w blachę. Odstawić.

Warstwa makowa
  • 1 puszka masy makowej (ok. 850 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 30 g kaszy manny
  • 30 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych bakalii (użyłam orzechów włoskich oraz rodzynek)
Mak przełożyć do rondelka.
Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok. 5 min.
Dodać miód. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć, dodając po 1 jajku. Po każdym miksować tylko do połączenia się składników.
Wmieszać masę makową, kaszę, mąkę, proszek oraz bakalie. 
Krótko zmiksować, do połączenia się składników.
Odstawić.

Warstwa serowa
  • 1 kg sera (użyłam Mój Ulubiony; można użyć innego 3-krotnie mielonego)
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka utrzeć z cukrem i mąką na puszystą masę.
Dodać twaróg i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Dodatkowo
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Warstwy

Warstwę makową wylać na spód ciasteczkowy.
Rozłożyć przekrojone w poprzek połówki brzoskwini.
Następnie wylać masę serową.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: 60  min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger