Połączenie sernika i makowca - to wypiek dla tych, którzy nie mają czasu upiec dwóch osobnych ciast.
Na spodzie z ulubionych ciasteczek - w przypadku pierwszych świąt na markizach orzechowych, a w przypadku drugich na ciastkach typu Speculoos.
Mój seromakowiec urozmaiciłam dodatkiem brzoskwiń z puszki.
(składniki na blachę 24x29)
Spód
- 200 g markiz orzechowych (z nadzieniem)
- 50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć i wrzucić do blendera.
Wlać masło. Zblendować na mokry piasek.
Wysypać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać i wcisnąć w blachę. Odstawić.
Warstwa makowa
- 1 puszka masy makowej (ok. 850 g)
- 1 łyżka miodu
- 50 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 30 g kaszy manny
- 30 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g posiekanych bakalii (użyłam orzechów włoskich oraz rodzynek)
Mak przełożyć do rondelka.
Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok. 5 min.
Dodać miód. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć, dodając po 1 jajku. Po każdym miksować tylko do połączenia się składników.
Wmieszać masę makową, kaszę, mąkę, proszek oraz bakalie.
Krótko zmiksować, do połączenia się składników.
Odstawić.
Warstwa serowa
- 1 kg sera (użyłam Mój Ulubiony; można użyć innego 3-krotnie mielonego)
- 3 jajka
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka utrzeć z cukrem i mąką na puszystą masę.
Dodać twaróg i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Warstwy
Warstwę makową wylać na spód ciasteczkowy.
Rozłożyć przekrojone w poprzek połówki brzoskwini.
Następnie wylać masę serową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz