Moja mama robiła do tego ryżu najlepszy sos waniliowy z kwaśnej śmietany.
Teraz ja przygotowuję go dla mojej rodziny w ramach podwieczorku lub lekkiego obiadu.
Jest pyszny, z chrupiącą ryżową skorupką i grubą warstwą uprażonych jabłek.
Oprószony cynamonem pachnie jak najlepszy jabłecznik.
Zapiekany ryż z jabłkami
(składniki na 2-3 porcje)
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 6 średnich jabłek
- 500 ml mleka 3,2%
- 250 ml wody
- 20 g masła
- 30 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- cynamon (wg upodobań)
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych okach tarki.
Wrzucić na rozgrzaną patelnię, na której rozpuszczamy 10 g masła.
Prażyć jabłka na wolnym ogniu przez cały czas gotowania się ryżu.
W międzyczasie mleko, wodę, pozostałe masło i cukry umieszczamy w rondelku.
Zagotowujemy. Wrzucamy woreczki z ryżem i gotujemy 15 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Wysypujemy do niego 1 woreczek ryżu. Wyrównujemy.
Delikatnie posypujemy ryż cynamonem.
Na to wykładamy warstwę jabłek. Wyrównujemy.
Na jabłka wykładamy kolejny woreczek ryżu i ponownie posypujemy cynamonem.
Wyrównujemy.
Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: 25 min.
Sos waniliowy
- 300 g kwaśnej śmietany 12%
- 10 g cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy.
Polewamy gorącą zapiekankę.
To jedno z dań, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, zdecydowanie! Muszę przetestować wersję z sosem waniliowym.
OdpowiedzUsuń