Najlepsze na upalne dni i pikniki (dobrze się porcjuje, nie rozpada się).
Pyszne połączenie brzoskwiń i truskawek zwieńczone polewą z kisielu.
Można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce.
Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu.
Przed podaniem można je udekorować kleksem z bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.
Naprawdę polecam!
Ciasto jogurtowe z owocami i kisielem
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 24-25 cm lub w formę ok. 25x25)
- 1 mały kisiel brzoskwiniowy (taki który się przyrządza w kubku; gładki, bez owoców)
- 2 jajka rozm. L
- 200 g cukru pudru
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii lub 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 25 ml roztopionego przestudzonego masła lub oleju
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 połówki brzoskwiń
- ok. 7-8 truskawek
Kisiel przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Odstawić do przestudzenia.
Jajka wraz z cukrami ubić (ok. 6-7 min.) na puszysty krem.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, masło i jogurt.
Składniki delikatnie połączyć szpatułką.
Nie mieszać zbyt długo (mogą zostać drobne grudki mąki), bo wypiek stanie się twardy.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem (tylko dno!) i oprószonej mąką.
Wyłożyć wg uznania pokrojone na mniejsze kawałki owoce.
Pieczenie
Tak smacznie wyglądające ciasto, że muszę spróbować je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mojego bloga :)