Nietuzinkowe ciasto, którego nadzienie stanowi nietuzinkowy owoc.
Delikatne, cynamonowe ciasto kruche i... pigwy.
W tym roku wyjątkowo obrodziły, więc pomysł na wykorzystanie ich w cieście miałam już latem, widząc na drzewie ich ogrom.
Gdy w końcu dojrzały, przygotowałam je zupełnie tak, jak nadzienie do klasycznego jabłecznika - starłam na tarce i zasmażyłam z odrobiną cukru.
Wyszło pysznie - cytrusowo-gruszkowo-jabłkowo.
Spróbujcie!
(składniki na formę do pound cake 35x11)
Ciasto kruche + nadzienie
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 160 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%/18%
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 8 pigw (waga przed obraniem ok. 1,5 kg)
- 3 łyżki cukru do zasypania pigwy
Pigwę obieramy, ścieramy na dużych okach tarki, zasypujemy cukrem i zasmażamy do miękkości na patelni.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i szybko wyrobić.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Ciasto podzielić na 2 części, wyłożyć 1 część na podsypany mąką blat i rozwałkować.
Rozłożyć w formie i nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć zasmażoną pigwę.
Rozwałkować 2 część ciasta i przykryć nim wierzch.
Naciąć bądź nakłuć w kilku miejscach.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 45-50 min.
Po upieczeniu studzić w formie.
Jadłam je- pyszne! :)
OdpowiedzUsuń