Pyszny, korzenny dyniowo-klonowy syrop.
Niezastąpiony dodatek do jesiennej kawy, placków, naleśników czy grzanego piwa/wina.
Do jego przygotowania będziecie potrzebować purée dyniowego.
Syrop doskonale sprawdzi się w formie domowego, własnoręcznie przygotowanego prezentu świątecznego.
Polecam gorąco!
(składniki na ok. 200-230 ml syropu)
- 100 g purée dyniowego
- 150 ml wody
- 130 g cukru dark muscovado
- 50 ml syropu klonowego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Ogrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać purée, esencję, przyprawę do piernika oraz cynamon i doprowadzić do wrzenia.
Syrop odparowywać na wolnym ogniu przez ok. 15 min., nie dłużej, ponieważ jeszcze zgęstnieje po wystudzeniu.
Po upływie określonego czasu, wyłączyć palnik i dolać syrop klonowy.
Wlać do butelki.
Przechowywać w lodówce do 3 mcy.
Można go także zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz