W kawiarniach serwują sezonowe kawy, na wrocławskim rynku jest już Jarmark Bożonarodzeniowy, pełen aromatycznych smakołyków.
To i ja wrzucę coś od siebie :)
W końcu Adwent już się rozpoczął i można przygotowywać się do Świąt.
Pszenno-żytnie, klasyczne korzenne pierniki.
Im grubsze tym lepsze.
Moje są cienkie, bo zawisną na choince ;)
Zapraszam!
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 100 g miodu
- 25 g melasy
- 5 g kakao
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g tłuszczu (smalcu/masła)
- 10 g przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wymieszać i odłożyć.
Miód, melasę, cukier oraz tłuszcz umieścić w rondelku.
Podgrzewając rozpuścić cukier. Przestudzić.
Masę miodową wlać do suchych składników.
Dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto (uwaga, może się kleić).
Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na mi. 2h., a najlepiej na całą noc.
2-3h przed pieczeniem wyciągnąć ciasto z chłodnego miejsca.
Podsypując mąką wałkować ciasto na grubość ok. 3-7mm i wykrawać dowolne kształty.
Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: 9-10 min.
Tuż po wyjęciu z piekarnika ciastka są b. miękkie, trzeba je chwilę przestudzić, zanim ściągniemy je z blaszki.
Zamykamy je w szczelnym pudełku/puszcze.
Jeśli chcemy przyspieszyć proces mięknięcia pierniczków, do puszki należy włożyć kawałek skórki jabłka, świeżego chleba lub skórkę pomarańczy/mandarynki, które wymieniamy co kilka dni (żeby nie spleśniały).
witam! czym mogę zastąpić melasę?pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiodem lub golden syrupem :)
UsuńOhh, jakie ładne te bałwanki, a nie dość że pięknie wyglądają to na pewno sa smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję b. mi miło :)
Usuńwitam! upiekłam-coś wspaniałego, bardzo, bardzo pyszne marzyłam o takich grubaskach, zamiast melisy (nie miałam) dałam łyżkę miodu gryczanego dziękuję za przepis i pozdrawiam! rysiaa
OdpowiedzUsuń:*
Usuń