To będzie hit tegorocznych świąt wielkanocnych.
Możecie ją upiec w formie z kominkiem lub w długiej keksówce.
Polana czekoladą i owinięta w folię spożywczą długo zachowuje świeżość.
Wszystkie składniki na raz miksujemy w misie i gotowe.
Ważna jest tylko kolejność ich umieszczania w misce.
Koniecznie wypróbujcie!!
Jogurtowa babka czekoladowa
(składniki na dużą formę na babkę z kominkiem lub dużą keksówkę 12x35.
Pomniejszając składniki o 1/3 można upiec w mniejszych foremkach)
- 75 ml mleka/wody
- 3 całe jajka
- 270 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 150 g dżemu/powideł (użyłam powideł śliwkowych)
- 195 ml oleju
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g gorzkiego kakao
- 270 g przesianej mąki pszennej tortowej
Najpierw składniki płynne, później suche.
Zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Nie ubijać długo, wystarczy tylko dokładnie połączyć składniki.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 1h 20min. (do suchego patyczka), po pierwszych 50min. należy przykryć babkę folią aluminiową, aby się nie spaliła z wierzchu
Po upieczeniu pozostawić w formie na 2-3min., wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa + dodatki
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
- kolorowa posypka
Poczekać do zgęstnienia polewy, obsmarować babkę za pomocą pędzla (najlepiej malarskiego).
Od razu posypać posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz