Tak!
I chciałabym się z Wami podzielić przepisem na najgenialniejsze smarowidło.
Czekoladowo-orzechowy krem na bazie owoców a'la Nutella.
U mnie ze śliwek, ale możecie użyć jabłek, gruszek lub miksu tych trzech.
Niebo w gębie!!
(składniki na 1l smarowidła)
- 1,5 kg owoców (śliwek, jabłek lub gruszek)
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 g zmielonych orzechów (u mnie pekan)
- 2 tubki mleka skondensowanego (łącznie 300 ml)
- cukier do smaku, jeśli stwierdzicie, że krem jest mało słodki - dałam 2 łyżki
Owoce umyć, odpestkować i umieścić w garnku z grubym dnem.
Podgrzewać aż puszczą dużo soku.
Zagotować i gotować aż skórka zacznie odchodzić.
Gorące owoce zblendować.
Teraz odparowć do pożądanej konsystencji (po dodaniu składników i przestudzeniu krem jeszcze zgęstnieje) - odparowywałam ok. 50 min.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, tak aby czekolada porządnie się rozpuściła.
Gorący krem przekładać do słoików i pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz