Jedni robią tosty francuskie, inni grzanki.
A ja zrobiłam pyszną tartę chlebową.
Jest nieziemska - kremowa, truflowa, pachnąca pomarańczami i przyprawą do piernika.
Jeśli tylko zostanie Wam chleb, lekko go podsuszcie i zróbcie ją kiedyś.
Korzenna tarta chlebowa
(składniki na tortownicę o średnicy 20cm)
Ciasto kruche
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 5 g gorzkiego kakao
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 115 g ziemnego masła
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.
Nadzienie chlebowe + dodatki
- 100 g czerstwego, najlepiej żytniego chleba (ze skórką, piętki)
- 60 g miodu
- 50 g melasy trzcinowej (lub syropu z agawy, klonowego, ryżowego)
- 35 g masła
- 1 jajko
- 250 ml śmietanki 30%/36%
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- dodatki: kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczy, orzechy
Chleb ręcznie rozdrobnić na mniejsze i większe okruchy. Odstawić.
Pozostałe składniki, poza jajkiem i dodatkami, umieścić w rondelku i podgrzewając dokładnie połączyć.
Mocno ciepłym płynem zalać rozkruszony chleb.
Pozostawić do napęcznienia i zmięknięcia chleba.
Wbić jajko i zblendować na gładką masę.
Ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do formy, wyrównać i zapiec.
Pieczenie I
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 15 min.
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 15 min.
Wyjąć blachę z ciastem i wylać na nie przygotowane nadzienie.
Udekorować dodatkami.
Pieczenie II
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35-45 min. (wierzch ciasta będzie sztywny, ale jeszcze miękki, jak sernik)
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35-45 min. (wierzch ciasta będzie sztywny, ale jeszcze miękki, jak sernik)
Wyjąć i studzić w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz