Niezwykle urzekające ciasto marchewkowe z nutą korzenną.
Intensywny aromat pomarańczy jeszcze bardziej podkreślał jego jesienny charakter.
Dla mnie to przepis idealny na ciasto marchewkowe.
W końcu udało mi się stworzyć ideał!
W odróżnieniu do wilgotnego i zbitego ciasta dyniowo-marchewkowego to jest puszyste i delikatne.
I takie zdecydowanie bardziej wolę.
Choć wiem, że są zwolennicy tych cięższych wypieków.
Chrupiąca polewa, krem z serka Tartare, migdały wewnątrz i marmolada pigwowa to świetne dopełnienie całości.
Marchewkowy piernik(składniki na tortownicę o średnicy 18 cm lub keksówkę 29x11)
- 150 g startej marchwi
- 3 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
- 130 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 25 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka wbić do miski. Ubić je wraz z solą i cukrem na gęsty, jasny krem.
Całe jajka wbić do miski. Ubić je wraz z solą i cukrem na gęsty, jasny krem.
Ciągle ubijając wlać wąską strużką olej i miód. Odstawić.
Do drugiej miski wsypać mielone migdały.
Przesiać do nich mąkę, proszek, sodę i kakao.
Suche składniki z drugiej miski delikatnie wmieszać w masę jajeczną z pierwszej miski.
Na końcu dodać startą na drobnych oczkach i odciśniętą z nadmiaru soku marchew oraz żurawiny.
Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Pieczenie:
Temperatura: przez pierwsze 10 min. 190ºC, następne 60 min. zmniejszyć do 170ºC
Czas: ok. 1h i 10 min.
Wystudzone ciasto przeciąć na 2 blaty.
Krem
- 20 g cukru pudru
- 40 g miękkiego masła
- 140 g serka śmietankowego typu Tartare
Masło utrzeć z cukrem.
Dodać serek i zmiksować na gładki krem.
Polewa
- 100g czekolady z chrupkami zbożowymi (dałam Crusti Choc)
- 3 łyżki mleka
Połamaną na mniejsze części czekoladę wraz z zimnym mlekiem umieścić w misce do kąpieli wodnej.
Roztopić nad parą wodną.
Dodatkowo
- 150 g marmolady (dałam pigwową; może być też np. pomarańczowa lub powidła śliwkowe)
Przekładanie
spód --> marmolada --> krem --> wierzch ciasta --> polewa
Przepyszne ciasto ♡
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda...
OdpowiedzUsuńMmmm, ale bosko wygląda <3
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/