Bardzo wilgotne, ciężkie i zbite.
Dodatkowy plus: ekspresowe w przygotowaniu!
Jeśli nie masz dyni, użyj tylko marchewki.
Wyjdzie Ci przepyszne ciasto marchewkowe!
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Składniki na małą keksówkę:
** szklanka = o pojemności 250 ml **
Suche:
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich (można pominąć)
Mokre:
- 1/2 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
- 1/2 szkl. puree z surowej dyni (można zastąpić 1/2 szkl. tartej marchewki)
- 2 jajka
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
Składniki suche wsypać do jednej miski i wymieszać.
W drugiej misce rozmącić jajko, dolać olej.
Składniki mokre wlać do składników suchych.
Dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
Masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową.
Ciasto można również przygotować w formie na muffinki.
Pieczenie:
Temperatura: 190ºC
Czas: 4o min.
Temperatura: 190ºC
Czas: 4o min.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polukrowałam ;)
przepis autorski
Aż mi zapachniało w domu. Pycha! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale! Absolutny halloweenowy must bake ;)
OdpowiedzUsuńMusiało pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń