Połączenie jest niesamowite - kremowa warstwa twarożkowa, delikatna warstwa kokosowa, wszystko to wyłożone na ciemnych herbatnikach i zwieńczone czekoladowym ganache.
I to wszystko bez pieczenia!
Sernikobounty poleca się na weekend!
Sernikobounty
(składniki na formę 27x17)
- 1 opakowanie herbatników (użyłam Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie)
Warstwa kokosowa
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 130 ml śmietanki 30%/36%
- 30 g masła
Masło, czekoladę oraz śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewając rozpuścić.
Wsypać wiórki, wymieszać, wyłożyć na warstwę herbatników.
Warstwa serowa
- 200 g serka Mój Ulubiony
- 20 g budyniu waniliowego
- 75 ml mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
Budyń rozpuścić w mleku. Odstawić.
Do garnka wrzucić masło i cukier.
Podgrzewać na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać ser i wymieszać.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać budyń - całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gorącą masę wykładać na kolejną warstwę herbatników.
Do garnka wrzucić masło i cukier.
Podgrzewać na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać ser i wymieszać.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać budyń - całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gorącą masę wykładać na kolejną warstwę herbatników.
Ganache
- 60 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki 30%/36%
- 20 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewając rozpuścić.
Pozostawić do zgęstnienia i polać wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Ale to musi byc pyszne ... A ten serek to taki twarogowy czy jaki?
OdpowiedzUsuńtak,to taki serek twarogowy, firmy Wieluń. Nie ma sobie równych!
UsuńTak, używam wiaderkowego "Mój Ulubiony" z Wielunia.
Usuńdzięki :)
UsuńMmmm ale piękne ciasto <3 A sernik i bounty w jednym musi smakować magicznie <3
OdpowiedzUsuńTo prawda, może spróbujesz zrobić?
Usuńciekawe :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Na pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić te ciastka?
OdpowiedzUsuńKupuję zawsze w Auchan.
Usuń