Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak wyśmienicie.
Połączenie kruchych kakaowych ciasteczek z kremem na bazie purée dyniowego, masła orzechowego i miodu, to istne niebo w gębie.
Stemple na tym cieście odbijają się idealnie i zachowują swój kształt.
No po prostu musicie tego spróbować!
Polecam baaaaaaaaaaaardzo!
Wpis został napisany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl
Markizy kakaowe z kremem dyniowym
(składniki na ok. 10 sztuk już złożonych ciastek)
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 10 g gorzkiego kakao
- 80 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Po tym czasie wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować wałeczkiem na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12-13 min.
Gorące ciastka zdjąć z blaszki i studzić na kratce.
Krem dyniowy
- 100 g purée z pieczonej dyni
- 80 g masła orzechowego
- 25 g miodu
- 10 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kuchenne gadżety: kratka do studzenia, wałek oraz wykrawaczka.
Ten ostatni kupisz tutaj.
choć słodyczy nie lubię, te markizy podbiły moje serce :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńWszędzie dynie, wszędzie ;) ale te ciasteczka wyglądają rewelacyjnie, prawie jak dyniowe oreo.
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest! Ciekawe skojarzenie! :)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
OdpowiedzUsuńhttps://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy