Aromatyczny i mocno rozgrzewający napój na bazie owoców późnego lata.
Podstawę stanowi aronia, która wiruje z jabłkiem, pigwowcem japońskim, dziką różą, pomarańczą, śliwkami oraz imbirem.
Całość zwieńczają korzenne przyprawy - cynamon, kardamon, anyż i goździki.
Rozkosz dla podniebienia oraz spora dawka witamin dla naszego organizmu.
Polecam baaaaaaaaaaardzo!
Wpis został napisany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl
- 250 g przemrożonej aronii
- 1 średnie jabłko pokrojone w kawałki
- 5 wypestkowanych śliwek
- 7-8 owoców dzikiej róży (rosa canina)
- 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry
- 1 mały pigwowiec japoński pokrojony w plastry (można zastąpić 2 plastrami cytryny)
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 3 owoce kardamonu
- 1 l wody
- 1 czubata łyżka miodu
Do garnka wlać wodę. Wrzucić owoce i przyprawy.
Włączyć palnik i doprowadzić do wrzenia.
Od momentu zawrzenia gotować jeszcze ok. 5 min.
Wyłączyć palnik i przecedzić glögg.
Dodać miód - wymieszać.
Podawać na ciepło.
Garnek z silikonowymi uchwytami i przydatną miarką.
Zestaw do grzanego wina z hartowanego szkła.
Dostępny tutaj.
niesamowity :) ale to musi być pyszne... nic tylko usiąśćw fotelu zimową porą z książką i takim gloggiem. aż szkoda, że tu w Hiszpanii śniegu nie ma.... ;)
OdpowiedzUsuńAch, piękny scenariusz! :)
Usuń