Aromat korzennych przypraw, który uwalnia się podczas pieczenia otula całe mieszkanie.
Chrupiąca, maślana kruszonka idealnie współgra z jesiennymi owocami - śliwkami, jabłkami, gruszkami i nektarynkami.
Pyszny deser na nadchodzące długie wieczory.
Wpis został napisany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl
Owsiane crumble ze śliwkami
(składniki na 4 kokilki o poj. ok. 200 ml)
- 10 śliwek
- 2 średnie jabłka
- 2 nektarynki
- 2 małe gruszki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Pokroić ostrym nożem w kostkę. Wlać miód i przyprawy.
Odstawić.
Kruszkonka
- 25 g mąki owsianej
- 45 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Odstawić.
Ciasto
- 20 g mąki owsianej
- 40 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 1 żółtko
Wstawić na 30 min. do lodówki.
Przygotować kokilki (ramekiny).
Następnie, rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie, wyciąć kokilką 4 kółka, umieścić je w naczyniach i nakłuć widelcem.
Ciasto pieczemy pod obciążeniem - używamy do tego kulek ceramicznych lub suchej fasoli/ciecierzycy/ryżu/grochu.
Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: 10 min.
Uwaga!
Po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze ok. 5 min. - do zezłocenia.
Wyjąć kokilki, wypełnić je przygotowanymi owocami i posypać kruszonką.
Ponownie piec.
Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 35 min. (do zezłocenia)
Podawać na ciepło.
Szklana deska do serwowania - piękny marmurowy wzór!
Oraz podkładki pod gorące naczynia (https://www.garneczki.pl/ produkty/podkladki-pod-kubek, 839).
Siekacz do ciasta kruchego.
Pojemna szklana miska. Kupisz tutaj.
Ceramiczne obciążniki - dzięki nim ciasto upiecze się równomiernie, bez garbów i bąbli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz