To kawy się chce, kakao z cynamonem albo herbaty ziołowej z sokiem malinowym.
I gdy upał odpuszcza w końcu, wieczory są dłuższe, to znajdzie się chwila, żeby piekarnik włączyć.
W domu zapachnie aromatycznymi przyprawami, jakoś tak przytulniej się zrobi.
I tak siadamy w fotelu, otuleni ciepłym kocem i delektujemy się orzechowo-kawowym, wilgotnym keksem.
Keks kawowo-orzechowy
(składniki na keksówkę 26x12)
- 200 g miękkiego masła
- 170 g cukru pudru
- 50 g zmielonych orzechów (włoskich, pekan, migdałów, laskowych)
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 ml oleju
Można to zrobić przy pomocy blendera kielichowego, bądź malaksera.
Miksować tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka)
Po upieczeniu studzić na kratce.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Fajny przepis.Robię na święta.
OdpowiedzUsuń