Ostatnio namiętnie piekę jego przekładane wariacje z gotowaną masą serową.
Kruche, maślane, lekko korzenne blaty ciasta + konfitura jagodowa + masa twarogowa.
Całość skąpana kremową polewą z białej czekolady.
Gdyby był wyższy, stanowiłby doskonały... tort!
Zapraszam!
Przekładany sernik gotowany z jagodami
(składniki na formę 27x17)
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 60 g mąki krupczatki
- 160 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki konfitury jagodowej
Po tym czasie wyjąć, podzielić na 2 części i wyłożyć blaszkę.
Piec bez obciążenia.
Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 15 min.
Czas: ok. 15 min.
Blaty ciasta przestudzić i posmarować konfiturą.
Na konfiturę wykładać gorącą masę twarogową.
Masa twarogowa
- 400 g serka twarogowego (użyłam Mój Ulubiony)
- 1 budyń (40 g) o smaku biszkoptowym/śmietankowym
- 150 ml mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 80 g masła
- 5-6 łyżek cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Do garnka wrzucić masło i cukier.
Podgrzewać na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać ser, skórkę, kardamon i wanilię i wymieszać.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać budyń - całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gorącą masę wykładać na upieczone blaty ciasta.
Polewa + dodatki
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 30 g masła
- ok. 15 szt. herbatników
aaaallllleee pycha! robiłam niedawno podobny sernik ale na białkowych blatach makowych, muszę spróbować i Twojej wersji:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja Twojej, na makowych blatach <3
Usuń