25.11.2014

Jabłecznik poduszkowiec

Ten jabłecznik to obecnie mój nr 1!
Lepszego nie jadłam.

Jest bardzo delikatny, porcje ciasta wyglądają naprawdę apetycznie na talerzu.
Jak maleńkie poduszeczki :)
Nadal smaczne na drugi, a nawet 3 dzień.

Nie ma z nim zbyt dużo roboty.
Wystarczy obrać jabłka (nie trzeba ich smażyć) i zarobić szybkie ciasto.
Przepis nie zawiera jajek.

Mniam!
Jabłecznik poduszkowiec
składniki na blaszkę 28x23 cm:

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 200 g masła/margaryny w temp. pokojowej 
  • 200 g serka waniliowego Danio/Tutti/Rolmlecz (gdy użyłam innego niż te 2 była klapa!)
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 średniej wielkości jabłek lub 8 małych
  • ok. 2 łyżki cukru do posypania jabłek (jeśli mamy kwaśne jabłka, jeśli słodkie, to pomijamy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Z podanych wyżej składników wyrobić ciasto i podzielić na 2 równe części.
Będzie delikatne, ale nie powinno się rozpadać.
1 część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszki.
Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda.
Układać na cieście. Posypać cukrem i cynamonem według potrzeby.
Rozwałkować 2 część ciasta i przykryć jabłka.

Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: 
6o min. 

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Możecie też owijać 2 wydrążone połówki jabłek w ciasto.
Porcyjka do pracy jak znalazł! 
Z podanego przepisu wychodzi ok. 6-7 takich jabłek w cieście.
W zależności od wielkości jabłka oczywiście ;)
Zobaczcie:
przepis stąd: http://cynamonowypyl.blox.pl/2013/10/Jablecznik-ten-najdelikatniejszy.html

3 komentarze:

  1. Teraz to jest również mój numer 1. REWELACJA!
    Wgłębienie po wykrojonych pestka wypełniłam żurawiną. Wyszło cudnie. Ela

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger