Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem.
Złamie słodycz nadając wypiekowi kwaskowatego, lekko cierpkiego smaku.
Borówka z gruszką do słoików:
- 0,5 kg borówki brusznicy
- 250 g gruszki
- 80-100 g cukru (w zależności jak słodką mamy gruszkę)
Borówkę płuczemy, przebieramy i wsypujemy do garnka. Zasypujemy cukrem.
Włączamy palnik i zaczynamy smażyć na małym ogniu.
W międzyczasie obieramy gruszkę i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do borówki. Od momentu zagotowania smażymy całość ok. 20-30min.
Co jakiś czas mieszamy.
Gorący przetwór wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Czekamy aż wystygną, następnie pasteryzujemy na mokro ok. 15 min.
:)
OdpowiedzUsuń