czekoladowo-korzenne babeczki.
Jak najbardziej udane, wilgotne i pachnące przyprawą do piernika.
Babeczki korzenno-czekoladowe:
Składniki na ok. 15-16 babeczek:
- 125 g margaryny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml wody
- 80 ml mleka
- 170 g cukru
- 50 g gorzkiego kakao
- 2 łyżki melasy (można pominąć)
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta chilli (papryki ostrej mielonej)
Przygotowanie:
W ok. 2 l garnku roztopić margarynę. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Rozpuścić.
Następnie wlać mleko i wodę. Wsypać cukier, gorzkie kakao, melasę i olej.
Dobrze wymieszać i zagotować "czekoladę".
W misce roztrzepać jajka (mikserem ok. 30-40 sek.).
Do jajek wlać przestudzoną "czekoladę".
Krótko zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, przyprawami korzennymi i chilli.
Ponownie krótko zmiksować - masa nie jest b. gęsta, tak ma być.
Nie kombinujcie, żeby dodać więcej mąki, bo wyjdzie twardy suchar! ;)
Nie kombinujcie, żeby dodać więcej mąki, bo wyjdzie twardy suchar! ;)
Napełniać papilotki do 3/4 objętości.
Wyjąć od razu po upieczeniu i studzić na kratce.
Dekorować czekoladą/lukrem
Pieczenie:
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz