Baaaaaaaaaardzo słodkie i baaaaaaaaaaardzo kaloryczne.
Wystarczy mały kawałeczek, a chęć na "coś słodkiego" zostaje zaspokojona na dłuuuugo ;)
Ciasto nie wymaga pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko, jednak wymaga leżakowania w lodówce do porządnego schłodzenia się i delikatnego zmięknięcia ciastek.
Polecam - to iście karnawałowe ciacho!
Krakersiak
(składniki na formę ok. 30x19)
- 1,5 paczki krakersów (paczka o wadze 175 g)
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 200 g miękkiego masła
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 utrwalacze do śmietany (tzw. śmietan-fix; można pominąć, ale będzie się gorzej kroić)
- polewa: 50 g gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki + 30 g masła
- 2 garści posiekanych nożem orzeszków ziemnych solonych
Masło ubić na jasną, puszystą masę.
Ciągle ubijając, łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową. Odstawić.
Śmietankę ubić z utrwalaczami i odstawić.
Warstwę krakersów ułożyć w blaszce.
Na nie wyłożyć cały krem kajmakowy.
Na krem układamy kolejną warstwę krakersów.
Następnie wykładamy bitą śmietanę, a na nią ostatnią warstwę krakersów.
Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondelku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać ciasto. Posypać orzeszkami.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Jeśli smakuje tak jak wygląda to koniecznie muszę je wypróbować przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuń