Po upieczeniu i wystudzeniu robimy w wypieku otwory (drewnianą łyżką, słomką), a następnie zalewamy je np. czekoladowym ganache, mlekiem skondensowanym, rzadkim dżemem, owocowym puree czy karmelem.
Dzięki temu zabiegowi ciasto jest wilgotne i na wskroś przesiąknięte nadzieniem.
Dzisiaj proponuję czekoladowy klasyk - ciasto typu "murzynek", nasączone mlekiem skondensowanym i zwieńczone ciasteczkowym kremem.
Słodkie, nawet bardzo, ale z filiżanką gorzkiej kawy smakuje wybornie.
Zapraszam!
Czekoladowe "poke cake"
(składniki na formę o boku 24cm)
"Czekolada":
- 150 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonej margaryny
- 125 ml wody
- 200 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Z podanych wyżej składników zagotować w garnku "czekoladę".
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie przygotować:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 100 g cukru
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę, sodę i proszek przesiać przez sito i odłożyć.
Białka ubić na sztywno.
Następnie, łyżka po łyżce (ważne!!), dodawać cukier.
Po dodaniu ostatniej łyżki cukru masa powinna być gęsta i błyszcząca (jak na bezę).
Dodajemy kolejno żółtka, ciągle miksując.
Teraz wlewamy wystudzoną "czekoladę" i miksujemy na wolnych obrotach jedynie do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie, inaczej ciasto popęka lub zrobią się "garby").
Pieczenie:
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 50 min. (do suchego patyczka)
Po upieczeniu wystudzić w formie.
Następnie słomką/drewnianą łyżką zrobić w cieście dziurki.
Krem ciasteczkowy + dodatki
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g pokruszonych herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie
- 2/3 puszki słodzonego mleka skondensowanego (puszka o wadze 530 g)
Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać połowę pokruszonych herbatników oraz cukier puder i wymieszać.
Ciasto zalać mlekiem i wyłożyć na nie krem ciasteczkowy.
Wierzch posypać pozostałymi ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz