Środek lata.
Mam zamrożoną furę bananów.
I wiśni.
Upał sięga 30°C.
Blenduję banany z wiśniami.
Dolewam śmietankę kremówkę i... w końcu chwila ochłody!
Lody bananowo-wiśniowe
- 8 zamrożonych bananów*
- 2 szklanki zamrożonych (wydrylowanych) wiśni
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% (można całkowicie pominąć lub dać śmietankę kokosową)
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej w kosteczkę
* przed zamrożeniem bananów warto je pokroić na 6-8 części. Będą łatwiej się blendować.
Banany blendujemy wraz z wiśniami na gładki krem.
Następnie dodajemy śmietankę i blendujemy do połączenia się składników.
Krem przelewamy do pojemnika lub foremek na lody na patyku.
Wstawiamy do zamrażarki.
Po ok. 30 min. posypujemy wierzch czekoladą.
Zostawiamy na noc do schłodzenia, ale można zjeść je tuż po zblendowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz