Mimo nieciekawych zapowiedzi pogodowych zaliczyliśmy grilla i piknik nad wodą :)
I nawet się trochę opaliliśmy!
Podczas cieplejszych dni, lub właśnie na spotkania na dworze, doskonale sprawdzą się orzeźwiające wypieki bez kremów, które zawierają w sobie cytrusy.
Dziś właśnie taka propozycja.
Mooocno cytrynowe ciasto ucierane z dodatkiem maku.
Mak+cytryna to dla mnie jedno z "idealnych połączeń smakowych".
Do reszty zaliczam m.in. banana+czekoladę, jabłko+cynamon czy wiśnie+rum.
Mak+cytryna to dla mnie jedno z "idealnych połączeń smakowych".
Do reszty zaliczam m.in. banana+czekoladę, jabłko+cynamon czy wiśnie+rum.
Wypiek bardzo delikatny i wilgotny.
Ekspresowy w przygotowaniu :)
Ekspresowy w przygotowaniu :)
Ciasto cytrynowe z makiem
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 18 cm)
- 175 g masła/margaryny (użyłam Kasi z masłem)
- 140 g cukru pudru
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g maku
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego
Cytrynę sparzamy. Skórkę ocieramy na tarce, a sok wyciskamy. Odstawiamy na bok.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
Dodajemy po kolei jajka, po każdym szybko miksujemy, jedynie do połączenia się składników.
W tym momencie możecie mieć wrażenie że ciasto jest zwarzone.
Nie przejmujcie się tym - nie ma to wpływu na ostateczny wypiek.
Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Wsypujemy mak, skórkę i sok z cytryny oraz jogurt.
Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie:
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 60-90 min.
uwielbiam cytrynowe ciasta; Twoje pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMoja mama często piekła podobne ciasto :) Też uwielbiam połączenie cytryny i maku :)
OdpowiedzUsuń