15.03.2017

Babeczki nadziewane

Prezentują się jak małe rożki lodowe. A może grzybki?

A tak naprawdę to pięknie wyrośnięte bułki drożdżowe pieczone w formie do wysokich muffinów.

Skrywają w sobie przepyszne nadzienie - prażoną dynię i jabłko skąpane w maśle orzechowym.

To bardzo smaczna alternatywa na pożywne drugie śniadanie!
Drożdżowe babeczki nadziewane
(składniki na 12 sztuk)
  • 375 g mąki tortowej typ 450
  • 150 ml ciepłej wody
  • 75 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru wymieszanej z 1/2 łyżeczką cynamonu - na posypkę
Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odstawić.
Gdy zacznie pracować i podwoi objętość przygotować resztę składników.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wodę i pracujący rozczyn.
Wyrabiać ciasto 3-4 minuty po czym dodać oliwę/olej i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne.
Gdy to nastąpi uformować kulę i włożyć do natłuszczonej miski.
Pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Wtedy zabrać się za przygotowanie nadzienia (poniżej).
Następnie podzielić na 12 części.
Każdą część rozpłaszczać w dłoni (formując krążek) i nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia.
Zlepić i uformować kulkę, którą należy włożyć do natłuszczonego i obsypanego mąką otworu w formie na muffiny.
Pozostawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte babeczki smarować mlekiem i obsypać cukrem cynamonowym.

Pieczenie: 
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 25-30 min. (do zezłocenia)

Nadzienie dyniowo-jabłkowe
Dynię i jabłka pokroić w drobną kostkę i zasypać cukrem.
Wrzucić na patelnię i prażyć do rozpuszczenia się cukru.
Gdy lekko zmiękną wyłączyć palnik i dodać masło orzechowe.
Wymieszać tylko do połączenia się składników. 
Odstawić do wystygnięcia.
Nadziewać babeczki.

6 komentarzy:

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger