Pyszne!
Oszałamiające!
Wyśmienite!
Świetnie się sprawdzą jako słodka przegryzka na przyjęcie sylwestrowe.
Kruche ciasto wypełnione przepysznym orzechowym nadzieniem.
Polecam je przede wszystkim z orzechami laskowymi, możecie jednak użyć innych - włoskich, pekan, migdałów, nerkowców.
Na jeden kęs.
Słodka chwila zapomnienia...
Kruche babeczki z orzechami laskowymi(składniki na 24 babeczki)
- 200 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
- 70 g cukru pudru
Masa orzechowa + dodatki
- 110 g zmielonych orzechów + 24 całe orzechy
- 1/2 szkl. cukru dark muscovado
- 1 łyżka brązowego rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 20 g roztopionego masła
Ciasto wyjmujemy i podsypując mąką wałkujemy na ok. 2-3 mm.
Dopasowujemy naczynie (np. filiżanka do espresso) i wykrawamy kółka niewiele większe niż średnice otworów w blaszce na minimuffinki.
Wylepiamy krążkami otwory blaszki.
Wstawiamy do lodówki na ok. 10-15 min.
Gdy babeczki się schłodzą nadziewamy je po brzegi masę orzechową i wtykamy całego orzeszka.
Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 19-20 min.
Gorące babeczki wyciągamy z formy (przekręcamy w formie i podważamy wykałaczką) i studzimy na kratce.
inspiracja: www.mojewypieki.com
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń