Świetnie pasują do niego świeże owoce, a zimą musy, powidła czy sos czekoladowy.
Kremowy budyń połączony z białym ryżem okrągłym tworzą idealny pudding.
Latem jem go po długim chłodzeniu w lodówce, a zimą tuż po przygotowaniu, na ciepło.
Polecam gorąco!
Pudding ryżowy a'la Belriso
(składniki na 3-4 porcje)
- 100-200g białego ryżu* okrągłego + szczypta soli + 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 ml mleka
- 1 budyń wanilliowy w proszku (40g, bez cukru)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- dodatki: świeże borówki + dżem rokitnikowy
* 1 woreczek ryżu ma 100g.
W zależności od tego jak gęste Belriso chcecie, dajcie odpowiednio tyle ryżu.
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru waniliowego wg instrukcji na opakowaniu.
Do drugiego garnka wlewamy 250 ml mleka, wsypujemy oba rodzaje cukrów i doprowadzamy do wrzenia.
W pozostałych 250 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy.
Do gotującego mleka wlewamy płyn z budyniem.
Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Zestawiamy z palnika.
Wsypujemy ugotowany ryż.
Całość mieszamy do połączenia się składników, w razie potrzeby dosładzamy i przekładamy do miseczek.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Fajny deser i śłiczne miseczki!
OdpowiedzUsuń🌸🌸Pyszne i proste...uwielbiam🌸🌸
OdpowiedzUsuń