1.02.2021

Drożdżówki z grzybami leśnymi

Sycące, pulchne i delikatne!

To trzy słowa opisujące te przepyszne wytrawne drożdżówki.

Podkład stanowi doprawiona kwaśna śmietana, a na wierzchu mamy leśne grzyby, boczek i cebulkę.

Do tego szklanka barszczu i obiad zimowy jak znalazł!

Bardzo Wam polecam ten przepis!

drożdżówki z grzybami

Drożdżówki z grzybami leśnymi
(składniki na 8 sztuk)

Na nadzienie należy przygotować następujące składniki:
  • 1 duża cebula 
  • ok. 100 g namoczonych i obgotowanych grzybów leśnych lub kilka pieczarek
  • 2-3 plastry boczku
  • ok. 150 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz do przyprawienia śmietany
Cebulę zeszklić na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Odstawić.
Śmietanę doprawić pieprzem i solą.

Ciasto drożdżowe:
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka/wody
  • 230 g mąki pszennej T450
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić elastyczne ciasto (robotem planetarnym ok. 7-8min.).
Pozostawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat i podzielić na 8 równych kulek.
Każdą kulkę rozpłaszczyć na placuszek i dodatkowo wgnieść w środek dno szklanki (dno powinny być omączone od zewnątrz).
W każde zagłębienie bułeczki nakładać solidną łyżeczkę śmietany, następnie grzybki, boczek i cebulę.

Pieczenie:
Temperatura: 250ºC
Czas: 12-13min. (do zezłocenia)

bułki z grzybami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger