Prezentuję Wam ule w towarzystwie wiosennego bzu.
Są to ciastka bez pieczenia, przyrządza się je bardzo szybko.
Swoje korzenie mają w Czechach, gdzie robi się je zazwyczaj na Boże Narodzenie (występują w wielu wersjach, np. kakaowej, waniliowej czy orzechowej).
Niedawno dostałam w prezencie specjalne foremki służące do tworzenia tych słodkości (teraz można je znaleźć też w Polsce).
Smakują jak trufle, mocno rumowo-kawowe z advocaatovym nadzieniem.
Skuście się!
Ule - ciastka bez pieczenia
- 240 g ciastek (użyłam okrągłych biszkoptów)
 - 220 g cukru pudru
 - 3 łyżki kakao
 - 130 g roztopionego masła
 - 4 łyżki brązowego rumu
 - 3 łyżki mleka
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
 
Biszkopty pokruszyć na drobniejsze kawałki i wraz z resztą składników zblendować.
Nadzienie
- advocaat
 - nutella
 - masło orzechowe
 
Dodatkowo
- 1 blat andruta wykrojony w kółka (można pominąć)
 
Przygotować specjalne foremki do uli.
Nadziewać ciastem po brzegi foremki.
Zrobić dziurkę (np. rączką drewnianej łyżki).
Nadziewać.
Dziurkę zakleić ciastem lub andrutowym kółeczkiem.
 English version: 
BEEHIVE TRUFFLES
ingredients: 
* 240 g sponge biscuits/digestive cookies
* 220 g icing sugar
* 3 tbs cocoa
* 130 g butter
* 4 tbs gold/dark rum
* 3 tbs milk
* 1 ts vanilla sugar
* 1 ts instant coffee
filling:
* advocaat
* Nutella
* peanut butter 
* cherry liqueur 
Crush biscuits with a blender/liquidiser. Melt and cool butter and add to biscuit-sand. Add the rest of the ingredients and mix them together. Prepare a beehive form, mould truffles and add your favourite filling.
przepis: opakowanie po foremkach (z drobnymi modyfikacjami)






Nigdy nie jadłam uli... A na pewno bardzo by mi zasmakowały - z pysznym nadzieniem... I jak ładnie się prezentują ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńale fajne! super są :) nie widziałam jeszcze takich foremek :)
OdpowiedzUsuńŚwietne foremki, też bym takie ule chciała zrobić :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ule :) ciekawa foremka!!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam, foremki nie są drogie, a ciastka prezentują się efektowne! :)
OdpowiedzUsuńNa śląsku cieszyńskim ciasteczka w tym ule, to podstawa każdych Świąt Bozego Narodzenia, warto zrobić polecam, pyszne , u mnie co roku :)
OdpowiedzUsuń