W warzywniaku uśmiechnęła się do mnie skrzyneczka z etykietą mieszane jabłka na kompot.
Cena za kg - 1zł!
Napchałam do siatki 3 kg. Będzie mus! :)
Proponuję go w 2 wersjach:
1. Do deserów (szarlotki, ryżu na mleku z jabłkami, naleśników).
2. Dla maluchów zamiast słoiczka typu Gerber.
Prościej się nie da! I to BEZ CUKRU!
Mus jabłkowy "wersja 1"
Składniki:
- 3 kg jabłek mieszanych słodko-kwaśnych (dałam antonówki, malinówki, pirosy i jonagold)
- 50 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
(z podanych składników wychodzi ok. 2 l musu)
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i osuszamy.
Stawiamy na palnik garnek, do którego wlewamy 50 ml wody i sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia.
Obieramy pierwsze jabłko, wydrążamy pestki, szybko kroimy wg uznania (u mnie drobna kostka, ale można większe kawałki), tak żeby nie sczerniało i wrzucamy do garnka.
Przykrywamy pokrywką (ważne!).
Obieramy drugie, kroimy i wrzucamy do garnka. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką.
I tak do ostatniego jabłka ;)
Po wrzuceniu ostatniego jabłka dusimy pod przykryciem mus jeszcze ok. 10 min.
Przygotowane wcześniej słoiki (wyparzone) napełniamy gorącym musem.
Pasteryzujemy "na mokro" ok. 10-15 min., bądź "na sucho" w piekarniku, w temp. 150ºC przez 20 min.
Mus jabłkowy "wersja 2"
Wszystko jak wyżej, tyle że po wrzuceniu ostatniego jabłka blendujemy gorący mus.
Następnie napełniamy nim słoiki i pasteryzujemy.
SMACZNEGO!
Po lewej mus "wersja 2" - ciemniejszy, gładki, a po prawej mus "wersja 1" - jaśniutki, z kawałkami owoców
pomysł na "wersję 1" stąd: http://ekotarg.pl/artykul/domowy_mus_jablkowy-_doskonaly_dodatek_do_ciast_i_deserow,145
domowy mus jabłkowy- nie ma nic lepszego!
OdpowiedzUsuń