Pyszna tarta z kremem malinowym na spodzie z ciastek typu Oreo.
Bez pieczenia, bo chyba nikt nie ma ochoty włączać piekarnika w te egipskie upały ;)
Tarta z kremem malinowym
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 18cm)
Spód:
- 150 g ciastek typu Oreo wraz z kremem (użyłam całej paczki ciastek Orito)
- 25 g masła (roztopionego)
Wyłożyć do tortownicy, wyrównać i schłodzić.
Krem malinowy:
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 300 ml śmietanki UHT 36% (mocno schłodzonej)
W garnuszku umieścić maliny oraz cukier.
Gotować do rozpadnięcia się malin.
Schłodzić i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Do puree malinowego wlać żelatynę - dokładnie wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
Do puree dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki. Dobrze wymieszać.
Wlać resztę śmietany do puree malinowego. Połączyć.
Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.
Dodatkowo (do dekoracji):
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Źródło: Moje Wypieki i desery D.Świątkowska
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się naprawdę fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń