17.11.2015

Sypana gruszotka

Pewnie słyszeliście o słynnym przepisie na sypaną szarlotkę?
Może nawet już ją robiliście.

A sypaną gruszotkę?
To wariacja na temat szarlotki z udziałem gruszki.
Stąd nazwa - gruszotka :)
Sypana gruszotka
(składniki na blachę 22x22 lub małą tortownicę)

1 szklanka = 250 ml
  • 6 dużych gruszek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 170 g masła (raz zrobiłam z margaryną, nie róbcie tego, wypiek był niesmaczny)
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Masło dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3).
Masło powinno być mocno schłodzone, najlepiej wsadzić je parę godzin wcześniej do zamrażarki.

Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na grubych okach na tarce.
Odcedzamy na sitku. Sok wypijamy ze smakiem.
Do gruszek dodajemy sok z cytryny i, jeśli lubicie, cynamon. Mieszamy. Odstawiamy.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, kaszę, cukier, mielone orzechy i proszek. 
Mieszamy i dzielimy na 3 równe części (np. do 3 szklanek).

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, bądź smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Na dużych okach tarki ścieramy na dno formy 1/3 masła.

Na to wysypujemy 1 szklankę suchych składników.

Następnie wykładamy połowę gruszek. Wyrównujemy.

Na gruszki wysypujemy drugą szklankę suchych składników.

Następnie wykładamy drugą połowę gruszek. Wyrównujemy.

Na gruszki wysypujemy ostatnią szklankę suchych składników.

Na wierzch ścieramy 2/3 masła.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 1  h 20 min.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Nie jadłam ,ale pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką szarlotkę jadłam i jest pyszna. Gruszkowiec to dopiero musi być pychotka :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Caprice , Blogger