Nie jadłam go również nigdy dotąd.
Przeglądając stare książki kucharskie i magazyny kulinarne skomponowałam przepis na ciasto kruche.
Na wierzch zrobiłam pyszny ganache z mlecznej czekolady.
Dzięki temu mazurek łatwo się kroi.
Całość udekorowałam słupkami migdałowymi i dropsami czekoladowymi.
Byłam w szoku, gdy mąż do sobotniej kawy zjadł 1/3 blaszki :)
(składniki na formę 36x10 lub większą do max. 30x25)
- 130 g mąki pszennej
- 40 g zmielonych migdałów
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
Z podanych powyżej składników szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min-1h.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę.
Brzegi dociskamy do formy, aby po upieczeniu były lekko podniesione.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
W związku z tym, że mazurek to nie tarta nie obciążamy ciasta podczas pieczenia.
Pieczenie:
Temperatura: 200ºC
Czas: 15 min.
Ganache
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki 30%
- 15 g masła
Dodatkowo
- 4-5 łyżeczek dżemu (dałam pigwowy)
Wystudzone ciasto kruche smarujemy dżemem.
Na to wylewamy tężejący ganache.
Wierzch dekorujemy wg uznania.
Odstawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz